Kanguru Matematik Yarışması

Her yılın Mart ayının üçüncü haftası bütün dünyada milyonlarca (6 milyondan fazla) öğrenci önemli bir uluslararası matematik organizasyonun parçası olmakta, Kanguru Matematik yarışmasına katılmaktadırlar.

Yarışma ve sınavlarla öğrencilerin matematiğe olan ilgisini çekmek ve matematikte yetenekli öğrencileri daha da motive etmek eskiden beri tüm dünyada var olan bir düşüncedir. Bu kapsamda yapılan çok fazla sınav vardır. Bunlardan en önemlisi Uluslararası Matematik Olimpiyatlarıdır (IMO). 55.si düzenlenen IMO’ya 100 ülke en iyi 6 öğrencisi ile katılıyor. “Kanguru Matematik Sınavı” da her yıl 6 milyon civarı katılan öğrenci sayısıyla IMO kadar yaygın ve önemli bir matematik yarışmasıdır. Ancak Kanguru Matematik Yarışması çoğu yönden bu uluslararası matematik olimpiyatlarından farklıdır. Her yaştan (7-18) öğrencinin 6 farklı kategoride katılabileceği Kanguru sınavı kategorilere göre 24- 30 arası sorudan oluşmakta ve sınav 75- 90 dakika sürmektedir. IMO’da öğrenciler yüksek seviyedeki 6 sorunun çözümü için 2 gün uğraşırlarken Kanguru sınavında sorular öğrencilerin ilgisini çekecek, günlük hayatla bağlantılı ve hatta eğlencelidir. Böylelikle öğrencilerin kafasında yer etmiş olan “matematiğin zor ve sıkıcı” olduğu yönündeki fikirlerini değiştirmeyi, matematiği öğrenciler arasında daha popüler hale getirmeyi hedeflemektedir.

Tarihçe

1991 yılında Andre Deledicq ve Jean Pierre Boudine isimli iki matematikçi Avustralya’daki bir sınavdan esinlenerek Matematik Kanguru isimli benzer bir sınavı Fransa’da yapmaya karar verdiler. 1993 yılında Paris’te yapılan bir toplantı ile Avrupa’dan başka ülkelerin de katılımıyla Avrupa Kanguru Sınavının yapılması kararlaştırıldı. 1994 yılının haziran ayında Strasburg’daki Avrupa Konseyi toplantısında 10 Avrupa ülkesinin öncülüğünde Kanguru Derneği (Association Kangourou Sans Frontieres (AKSF)) kuruldu. 1993’ten bu yana her yılın ekim-kasım aylarında uluslararası bir toplantı düzenlenerek o yılın sorularının seçimi gerçekleştirildi. Derneğin başkanlığını Slovenya Ljubljana Üniversitesi’nde matematik profesörü olan Gregor Dolinar yürütmektedir. Prof. Gregor Dolinar aynı zamanda Uluslararası Matematik Olimpiyatları’nda da Genel Sekreterlik yapmaktadır. Şu anda 70’ten fazla üye ülkesi bulunan dernek matematiği daha fazla sevdirmek ve yaymak amacıyla çalışmalarına büyüyerek devam ediyor.

Türkiye'de Kanguru

Türkiye'de ise farklı okul ve üniversitelerden öğretmen ve akademisyenler sınavı organize etmek amacıyla biraraya geldiler. 2015 yılında yapılan pilot uygulamanın ardından 2016 yılında ilk defa uygulanan sınava 30 bine yakın öğrenci katılırken 2017 sınavı için kayıtlar devam etmekte. 2016 yılında başarılı öğrenciler çeşitli ödüller kazanırken kategorilerinde birinci olan öğrenciler ise Fransa'da organize edilen Kanguru Matematik Kampına katıldılar. 2017 yılında başta Fransa Matematik Kampı ve Eğitim Bursu olmak üzere çeşitli ödüller yine öğrecileri bekliyor. Kanguru Matematik Sınavına kayıtlar www.kanguru-tr.org adresinden 31 Aralık 2016 tarihine kadar yapılabiliyor.